9. Sınıf Matematik 2. Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Matematik 2. Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları
9. Sınıf Meb Yayınları Matematik 2. Ders Kitabı Sayfa 135 Konuya Başlarken Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Konuya Başlarken

1. Diffie-Hellman anahtar değişimi yönteminin güvenli iletişim sağlamada üstlendiği rolü açıklayınız.

Cevap: Diffie-Hellman yöntemi, iki tarafın ortak bir gizli anahtar oluşturmasına olanak sağlar. Bu anahtar yalnızca taraflarca bilinir, dışarıdan biri tarafından bilinemez. Ortak anahtar, gizli mesajların şifrelenmesi ve güvenli iletişim kurulmasında kullanılır. Bu yöntem sayesinde, veri şifrelemesi yapılmadan önce bile gizli bir anahtar paylaşımı güvenli bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.


2. Diffie-Hellman anahtar değişimi yönteminde asal sayı ve taban seçiminin önemini açıklayınız.

Cevap: Asal sayı (p) ve taban (g) değerleri algoritmanın temel matematiksel zeminini oluşturur. Asal sayı büyük olursa, olası anahtar kombinasyonları da artar ve tahmin edilmesi zorlaşır. Bu, sistemin kırılmasını zorlaştırarak güvenliği artırır. Ayrıca taban olarak seçilen sayı da, işlemlerin karmaşıklaşmasını ve güvenliği destekler.


3. Uğur ve Elif’in cihazları hangi matematiksel işlemleri gerçekleştirerek ve mantık bağlaçlarını kullanarak iletişim kurmaya devam eder?

Cevap: Uğur ve Elif, önce kendi özel anahtarlarını kullanarak A ve B değerlerini hesaplar. Ardından, bu değerleri birbirlerine gönderirler. Daha sonra, karşı tarafın gönderdiği değeri kendi özel anahtarlarıyla üstel işlem uygulayarak ortak bir gizli anahtar (e) elde ederler. Eğer her iki tarafın elde ettiği değer aynıysa (u = e ise), bu koşul doğrultusunda mantıksal bağlaçlar kullanılarak "Güvenli iletişim kurulur" sonucu çıkarılır. Aksi durumda iletişim güvenli olmaz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.